• *
  • *
  • Overdiepse Polder
    Overdiepse Polder

Routes

 

 


 

Uitwaaien in de Polder

De Overdiepse Polder is een langgerekte polder die zich tussen de Bergsche Maas en het Oude Maasje bevindt in het rivierkleigebied. Deze polder ontstond al in 1904, toen de Bergsche Maas gereedkwam. In 1421 werd het overstroomd door de Sint-Elisabethsvloed en was daarna een uitloper van de Biesbosch. Geleidelijk werd er land teruggewonnen waardoor het gebied als De Aanwas bekend stond. In 2000 kwam het plan om dit stuk te gebruiken als overstroomgebied. Het gebied is nieuw aangelegd om het achterland te beschermen bij extreem hoge waterstand van de Maas. Sinds eind 2015 is de aanleg van de Overdiepse Polder in de huidige vorm tussen Dussen en Waspik klaar. Mede dankzij het terpenplan houden de bewoners droge voeten en kunnen de boeren blijven boeren.

 

U rijdt via Hank naar Dussen, hier kunt u genieten van een schitterend wijds uitzicht over de polders. In beide dorpjes kunt u genieten van een kop koffie of lunch in een van de restaurantjes. Net voorbij Dussen gaat u met het pondje terug het water over en komt u uit in de Overdiepse Polder. Hier ziet u de boerderijen op de terpen, een schitterend landschap om doorheen te rijden. Natuurlijk ook uitermate geschikt voor een meegebrachte picknick.

 

Op de terugweg via Waspik en Raamsdonk rijdt u over het, in de omgeving, zeer bekende halve zolenpad, dit fietspad is aangelegd naast de Langstraatspoorlijn. Deze spoorlijn liep van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar 's-Hertogenbosch. De bijnaam Halve Zolenlijn refereert aan de schoenenindustrie. De spoorlijn is inmiddels niet meer als zodanig in gebruik, het fietspad des te meer. 

 

Praktische informatie:

Aantal km: 45 km

Vertrekpunt: Raamsdonksveer

 


 

Donge tour

De Donge is een beek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De Donge is een typische laaglandbeek. Een dergelijke beek heeft geen duidelijke bron maar ontstaat doordat grond- en regenwater zich vanuit een groter gebied geleidelijk aan clusteren tot een beek. De beek de Donge kronkelt langs ’s Gravenmoer, Raamsdonk en zigzagt naar het Oude Maasje. De Donge eindigt in Vestingstad Geertruidenberg. Daar mondt zij, samen met de Bergse Maas uit in de Amer. U zal de Donge ontdekken! Prachtige natuur en prachtige dorpjes.

 

Praktische informatie:

Aantal Km: 50 km

Vertrekpunt: Raamsdonksveer

 


 

Drimmelse Tour

De route loopt over de dijk langs de Amer, met uitzicht over nationaal park de Biesbosch. U zal als eerst Drimmelen passeren waar een mooie jachthaven en leuke terrasjes te vinden zijn. De jachthaven is met ruim 1400 plaatsen een van de grootste jachthavens van Europa. U vindt er onder ander restaurant ’t Voske, de perfecte uitvalbasis om onder het genot van een drankje even bij te komen met prachtig uitzicht dankzij hun terras aan het water. De tour zet vervolgens koers over de dijk naar Lage Zwaluwe en daarna Hoge Zwaluwe, lekker uitwaaien. Vervolgens scootert u via Made dat omringt wordt door mooie landbouwgebieden, terug naar Geertruidenberg.

 

Praktische informatie:

Aantal km: 45 km

Vertrekpunt: Raamsdonksveer


 

De Kersenhof Raamsdonk
U kunt een mooie route rijden naar de Kersenhof in Raamsdonk. Bij De Kersenhof in Raamsdonk draait van begin juni tot eind juli alles om de jaarlijkse kersenoogst. Zij telen heerlijk zoete, zwarte kersen die zij dagelijks vers plukken uit de boomgaard en aanbieden in de winkel. Deze staat letterlijk tussen de kersenbomen, dus u kunt met eigen ogen zien hoe deze juweeltjes bloeien, groeien en geoogst worden.

 

Praktische informatie:

Aantal km: 25 km

Vertrekpunt: Raamsdonksveer
Te bezoeken vanaf half juni tot eind juli